Kako čitanje utječe na djetetov razvoj

Objavljeno: 08.07.2015 | Teme: čitanje edukacija knjige Razvoj djeteta Slovarica
Kako čitanje utječe na djetetov razvoj

Roditelji su često u dvojbi kada je pravi trenutak da djetetu počnu čitati, i tako šarene slikovnice zamijene pričama.

Kasnije ih pak muči jesu li izabrali pravu knjigu primjerenu djetetovoj dobi, a pitanje svih pitanja najčešće glasi – koliko čitati, te kako zapravo čitanje utječe na djetetov razvoj.

 

Naviku čitanja treba razvijati i njegovati. Čitajući djetetu pripremamo ga za samostalno čitanje, potičemo razvoj njegova govora, zapažanja, zaključivanja.

Čitanje pokreće dijete na razmišljanje, razvija maštu i kreativnost, utječe na jezične vještine, obogaćuje rječnik.

 

Izuzetno je važno da djeca čitaju i to što više to bolje. Čitanje je osobito važno za djecu u 1. i 2. razredu Osnovne škole kako bi lakše usavršili tehniku čitanja. U 3. i 4. razredu će im pomoći oko usvajanja socijalnih odnosa i etičkih vrijednosti.

Proces čitanja sadrži i druge mentalne te misaone funkcije, zato bi bilo optimalno da dijete svaki dan samostalno, naglas, u sebi, ili uz roditelje čita najmanje 20-30 minuta.

 

Djeci treba početi čitati od najranije dobi, ali pritom voditi računa o onome što razumiju.
 
Malu djecu zanimaju slikovnice, s puno slika, a prijelaz na priče i knjigu spontani je proces, pri čemu je važno da roditelji budu educirani i djetetu ponude prikladnu knjigu, primjerenu dobi.

 

Važno je kroz dječje knjige, časopise i revije popularizirati čitanje, a internet koristiti umjereno. Djeca trebaju što više čitati, ali ne možemo bježati od tehnoloških dostignuća.
 
Edukativne igrice mogu biti korisne, ali treba ograničiti i nadzirati vrijeme koje dijete provede za računalom. Kompjutor ne može zamijeniti razgovor, ni mamu, tatu, a niti knjigu.
 
Personalizirane knjige koje su prilagođene svakom djetetu, provjerite ovdje – Tvornica snova!

Ako nastavite pregledavati ili kliknete "Prihvati sve kolačiće", pristajete na pohranjivanje kolačića prve i treće strane na uređaju kako biste poboljšali navigaciju na web-lokaciji, analizirali upotrebu web mjesta i pomagali u našim marketinškim naporima. Pročitajte Politika kolačića Pravila privatnosti

Privacy Preference Center

Close