Priprema djeteta za osnovnu školu

Objavljeno: 19.03.2013
Priprema djeteta za osnovnu školu

Poticanje razvoja vještina čitanja i pisanja u predškolskog djeteta

 

Polazak u osnovnu školu može biti stresan za dijete ukoliko ga dobro ne pripremimo za prve školske dane i obveze koje slijede.

Priprema djeteta za školu počinje s vrtićkom dobi. Vrlo je važno da dijete već u toj dobi počne sticati radne navike, kao i da spomenute navike predstavljaju zadovoljstvo, a ne opterećenje, pa bilo to pospremanje igračaka, slaganje odjeće i obuće ili nešto treće.

 

klinci

 

Razvijanje grafomotorike

 

Poticanje grafomotornih sposobnosti u predškolskoj dobi odlična je priprema za početno pisanje. Grafomotoriku ćete poticati pravilnim držanjem olovke, rezanjem škaricama, bojenjem i slično. Dijete će najlakše i najprije napisati vlastito ime. Već pisanjem vlastitog imena može započeti usvajanje abecednog načela i glasovne raščlambe.

 

Pripremite crtančicu u kojoj će dijete vježbati povlačenje okomitih, vodoravnih i kosih crta te crtati i bojiti unutar okvira predviđenog za crtež.

 

Razvoj čitanja

 

Dijete između 5. i 6. godine razvija svijest o upotrebi glasovne strukture riječi u čitanju, koja se očituje kroz spremnost na igru rastavljanjem riječi na glasove, koja je osnova za razvoj čitalačke vještine. Krenite od prvog i posljednjeg glasa u riječima. Dijete glas mora čuti i prepoznati – ukoliko ne može prepoznati prvi glas u riječi pomozite mu na način da ga u izgovoru malo produljite.

 

Između 6. i 7. godine uspostavlja se spoznaja između glasa-slova, djeca poboljšavaju svoje predčitalačke vještine i raščlanbu riječi na glasove. Tada započinje primjena abecednog načela.

 

Većina djece bez teškoće usvaja čitanje i pisanje u prvom razredu osnovne škole. Vještine čitanja i pisanja bitna je za uspješno praćenje školskog plana i programa. 

 

Prof. Logoped-defektolog
Jadranka Lađarević
logoped@jezikigovor.hr

Ako nastavite pregledavati ili kliknete "Prihvati sve kolačiće", pristajete na pohranjivanje kolačića prve i treće strane na uređaju kako biste poboljšali navigaciju na web-lokaciji, analizirali upotrebu web mjesta i pomagali u našim marketinškim naporima. Pročitajte Politika kolačića Pravila privatnosti

Privacy Preference Center

Close