Zašto je djeci potreban kalcij?

Objavljeno: 12.12.2012 | Teme: Upoznajmo svoje dijete
Zašto je djeci potreban kalcij?

Danas su djeca sve slabijeg i slabijeg imuniteta. Razlog tome je nedovoljna briga o unosa potrebnih stvari u organizam koje jačaju imunitet, brza prehrana, stresan i ubrzan način života i to ne samo kod roditelja, već i kod male djece!

 

Najbolji izvor kalcija za dojenče je svakako majčino mlijeko, čiji je sastav za razliku od kravljeg mlijeka u potpunosti prilagođen razvoju bebe.

 

Kalcij je jako bitan za organizam čovjeka, posebno za organizam djece. Unošenjem kalcija u organizam, kosti rastu brže i oblikuju se u kratkom vremenu te su čvršće. Kalcij se nalazi u kostima čovjeka, a gubitkom kalcija dolazi do raznih bolesti kao što je rahitis (koji je čest kod djece) i sl. 

Ion kalcija se nalazi i u krvi te ubrzava zgrušavanje krvi u dodiru sa zrakom. U kombinaciji sa vitaminom D može smanjiti opasnost od raka debelog crijeva, te osteoporoze.

 

 

 

Zdrava prehrana kod djece je jako bitna upravo zbog unosa svih potrebnih vitamina i minerala u organizam. Kalcij, osim što učvršćuje kosti, jača i zube.

Nalazi se u svim mliječnim proizvodima, tamnozelenom lisnatom povrću, srdelama, lososu i bademima. Soja, žitarice i sokovi su isto tako dobar izvor kalcija.

Informirajte se na vrijeme i osigurajte svojoj djeci zdraviju budućnost!Tjelovježba i unos kalcija tokom mladosti važni su za starije dane. 

Ako nastavite pregledavati ili kliknete "Prihvati sve kolačiće", pristajete na pohranjivanje kolačića prve i treće strane na uređaju kako biste poboljšali navigaciju na web-lokaciji, analizirali upotrebu web mjesta i pomagali u našim marketinškim naporima. Pročitajte Politika kolačića Pravila privatnosti

Privacy Preference Center

Close