Zašto djeca grizu nokte?

Objavljeno: 10.10.2012 | Teme: Savjeti Upoznajmo svoje dijete
Zašto djeca grizu nokte?

Svi se dok smo bili djeca sjećamo kako su nam roditelji prijetili da će nam, ako ne prestanemo gristi nokte, prste umočiti u papar ili odrezati škarama. Ipak, unatoč roditeljskom trudu da djecu odviknu ove, valja priznati, odvratne navike, mnogima od nas nokti su jedno od glavnih rješenja za dosadu, sramežljivost, strah i druge osjećaje koji izazivaju nelagodu.

Djeca često grizu nokte kad im je teško u školi, s prijateljima ili im se događa nešto što ih emocionalno opterećuje.

 

To je najčešće nesvjestan način kojim se dijete oslobađa unutarnje emocionalne napetosti. Prema nekim istraživanjima, u dojenačkoj dobi 50 posto djece grize noktiće, u dobi od sedam do deset godina to radi njih 28 do 33 posto, među adolescentima 44 posto, mlađe odrasle osobe 19-29 posto, a kod starijih odraslih iznosi pet posto.

Kod mlađe djece ta je navika jednako raširena među dječacima i djevojčicama, međutim, s godinama je raširenija među dječacima. U većini slučajeva je bezopasna, no kronično griženje noktiju katkad može rezultirati ozbiljnijim posljedicama, kao što su nepravilan rast noktiju, ozljeda tkiva oko noktiju, nisko samopoštovanje ili negativno vrednovanje vršnjaka.

 

 

UZROK

Nitko ne zna točan uzrok onihofagije (medicinski izraz za grizenje noktiju) ni zašto počinje u tako ranoj dobi. Kao mogući krivci navode se stres, nisko samopouzdanje, emocionalni poremećaji i obiteljska povijest. Neki stručnjaci tvrde kako glavnu ulogu u grizenju noktiju igra upravo genetika, pošto se navika često ponavlja u obiteljima. Drugi pak tvrde da je to naučeno ponašanje, što je također moguće objašnjenje za ponavljanje unutar obitelji. Ako malo dijete vidi kako mu roditelji grizu nokte dok su pod stresom, i ono će ih početi gristi te tako stvoriti naviku.

 

UPOZORAVAJTE DJECU

Bez obzira na silna upozorenja, prijetnje i slično, treba biti uporan i djeci stalno davati do znanja da se najviše virusa i bakterija prenosi upravo rukama. Na noktima i zanokticama nalazi se jako puno klica koje uđu u naše tijelo svaki put kada dijete stavi prst u usta, odgrize nokat ili zanokticu.  Ljudi, ali i djeca znaju ogristi komad kože, rana im krvari i to je idealno mjesto za širenje i razvoj dodatnih klica, ali i samo širenje ranica.

 

 

KAKO PRESTATI?

Postoje razne metode održavanja noktiju zdravima i čitavima.

  • Redovito režite nokte djeci kako ih ne bi mamili da ih grizu.
  • Griženje noktiju je uglavnom podsvjesno pa probajte djeci na prste nalijepiti flastere ili naljepnice da ih podsjećaju na to da grizete nokte.
  • Kada djeca dođu u iskušenje, neka pri ruci imaju antistres lopticu ili im ruke zaposlite na neki drugi način (pisanje, igranje igrica…) dok iskušenje ne prođe.

 

Ako nastavite pregledavati ili kliknete "Prihvati sve kolačiće", pristajete na pohranjivanje kolačića prve i treće strane na uređaju kako biste poboljšali navigaciju na web-lokaciji, analizirali upotrebu web mjesta i pomagali u našim marketinškim naporima. Pročitajte Politika kolačića Pravila privatnosti

Privacy Preference Center

Close