Običaji Sv.Nikole

Objavljeno: 05.12.2012 | Teme: Sv.Nikola
Običaji Sv.Nikole

Kako je sv. Nikola postao Djed Božićnjak

Malo nas zna da je zapravo komercijalizirani lik veselog Djede Božićnjaka koji širom svijeta uveseljava djecu poklonima, vuče svoje podrijetlo od kršćanskog sveca, svetog Nikole. Preobrazba svetog Nikole u sekularni lik Djeda Božićnjaka zasluga je protestantske reformacije, a započela je u britanskoj kolonijalnoj Americi.

 

Tijekom 19. stoljeća američki novinari u SAD-u popularizirali su izmijenjenu verziju svetog Nikole, koji je postao veseli, debeli djed koji živi na Sjevernom polu i koji putujući na svojim saonicama donosi u vrijeme Božića djeci poklone. Danas prepoznatljivi lik Djeda Božičnjaka, djelo je Thomasa Nasta, koji ga je nacrtao prema opisu iz pjesme za djecu iz 1823. godine

Priča o sv. Nikoli odavno je poznata u cijelom svijetu. Djeca s noći 5. na 6. prosinca ostavljaju svoje čizmice na prozoru i željno iščekuju jutro da vide jesu li bila dobra kroz cijelu prošlu godinu da bi ih sv. Nikola darivao ili će dobiti šibu od krampusa o d kojeg svi strepe.

Coca cola ga je u svojim reklamama proslavila 1931. Glavni pomoćnik Djeda Božićnjaka Rudolf koji je prepoznatljiv po svome crvenom i sjajnom nosu izumljen je nekoliko godina kasnije 1939. u Montgomery Ward Company.

 

Tako je sve započelo, a danas su Djed Božićnjak i njegov pomoćnik Rudolf poznati u cijelom svijetu, kao i vrijeme darivanja koje oni nagoviještaju.

U većini kršćanskih zemalja, osobito u Europi pa tako i u Hrvatskoj, postoji jasna distinkcija između kršćanskog sveca i komercijalnog Djede Božićnjaka

 

Sv.Nikola

Postoji mnogo priča koje su vezane uz sv. Nikolu poput one da je hodočastio put u Palestinu. Putem ga je zatekla oluja pa je lađa gotovo bila potonula, no tadašnji biskup Nikola zaprijetio je valovima i oluja je prestala. Zbog toga je poznat kao zaštitnik mornara i svih putnika.

No, ono što nas najviše asocira na sv. Nikolu su pokloni u čizmicama 6. prosinca. Kako je točno došlo do običaja darivanja ne zna se, ali poznate su nam dvije legende koje su prenošene s koljena na koljeno već dugi niz godina.

Činjenice su da je sv. Nikola ranokršćanski biskup koji je živio u 4 stoljeću. Rođen je u Turskoj. Bio je bogat, dobar, hrabar, ali njegova najpoznatija vrlina je velikodušnost. Kako je postao toliko poznat je misterija.

Prva priča kaže da je otac tri siromašne kćeri odlučio trgovati njihovom ljepotom kako bi skupio miraz za njihovu udaju. Sv. Nikola je doznao za tu nakanu, te mu je u noći ubacio kroz prozor vrećicu sa zlatnicima. Kada je sv. Nikola ubacivao novac za najmlađu kćer otac je potrčao za njim i tako otkrio tko ga dariva.

Druga priča je, isto tako o velikodušnosti biskupa. Nikola je tako siromašnoj djeci ubacivao darove kroz prozor da ih razveseli.

Kada je umro proglašen je svetim. Slavi se 6. prosinca, a posebno je drag najmlađima koji u njegov spomen u noći sa 5. na 6. prosinac u svojim čizmicama pronalaze darove.

 

Kako razveseliti djecu 5.i 6.prosinca na Sv.Nikolu

 

Zajedeno sa njima možete napraviti crteže na kojima možete nacrtati Sv.Nikolu ili crvenu čizmicu.

Također mu možete malo ispričati tko je Sv.Nikola i zašto slavimo taj dan.

I naravno pripremite mu tradicionalne darove poput naranči,čokoladica i sl. ili ako ste mu odlučili darovati nešto što dugo želi neće bit veselijeg djeteta.

 

Preuzeto sa:covermagazin

Ako nastavite pregledavati ili kliknete "Prihvati sve kolačiće", pristajete na pohranjivanje kolačića prve i treće strane na uređaju kako biste poboljšali navigaciju na web-lokaciji, analizirali upotrebu web mjesta i pomagali u našim marketinškim naporima. Pročitajte Politika kolačića Pravila privatnosti

Privacy Preference Center

Close