Djeca i sport

Objavljeno: 19.11.2012 | Teme: Savjeti Upoznajmo svoje dijete
Djeca i sport

Djeca koja se bave sportom su aktivna i to je odličan način da djeca budu sretna i zdrava. U današnje vrijeme previše djece završi kod liječnika zbog ozljede koju su zadobili u sportu. Istraživanja pokazuju da više od 3,5 milijuna djece godišnje završi kod liječnika zbog ozljede.Zabrinjavajuća je činjenica da većina tih ozljeda može biti spriječena, a mi ćemo Vam reći neke od načina!

 

Novija istraživanja su otkrila zanimljive podatke i zabrinjavajuće podatke. Roditelji i treneri ne znaju koliko je djeci potrebno rekreacije, koliko vode bi trebali piti …

  

 

TRENERI

 

Svaki trener bi trebao znati kako što bolje zaštititi dijete od raznih ozljeda. Djetetu koje se bavi sportom nije jedino bitno da ono ima dres, loptu ili reket. Potrebno je osigurati adekvatan prostor ili površinu u/na kojem bi dijete moglo ostvarivati što bolje rezultate. 

Prosječan trener mora znati pružiti prvu pomoć ukoliko dođe do ozljede ili nekih drugih komplikacija. 

 

 

1.) Svaki trener bi trebao djecu voditi na sistematski pregled i to najmanje jednom godišnje kako bi bili sigurni da je s djetetom sve u redu.

2.) Prije početka treninga, potrebno je djecu zagrijati i razgibati. Nije dobro ako djeca odmah krenu sa težim vježbama zato što djecu (pogotovo onu u razvoju) mogu uhvatiti grčevi, bolovi,…

3.) Bitno je da djeca popiju tekućinu (najbolje vodu) 15-20 minuta prije treninga, ali i tijekom treninga-svakih 20-ak minuta i to gutljaj po gutljaj. Poželjno je da voda bude što toplija zato što na zagrijano tijelo, hladna voda može biti loše opterećenje. 

 

 

 

  

RODITELJI

1.) Prije svakog treninga provjerite da li Vaše dijete ima svu opremu potrebnu za trening.

2.) Pronađite Vama prikladnu liječničku ordinaciju u koju ćete Vaše dijete odvesti na kontrolu, preglede i slično.

3.) I Vi bi kao roditelji trebali znati osnove pružanja prve pomoći!

 

I roditelji i treneri bi djecu trebali učiti o zajedništvu i slozi, poštovanju kako ne bi dolazilo do sukoba među igračima.Važno je znati pobijediti, ali i prihvatiti poraz!

 

Sport je prekrasan dio djetinjstva! Ne dopustite, ni Vi, niti trener  da bude suprotno. Naučite djecu odgovornosti, objašnjavajte im kako se vodi sportski život i neka ga provedu sa što manje boli!

Ako nastavite pregledavati ili kliknete "Prihvati sve kolačiće", pristajete na pohranjivanje kolačića prve i treće strane na uređaju kako biste poboljšali navigaciju na web-lokaciji, analizirali upotrebu web mjesta i pomagali u našim marketinškim naporima. Pročitajte Politika kolačića Pravila privatnosti

Privacy Preference Center

Close