Učenje u Alfa stanju

Objavljeno: 01.10.2013

Da bi lakše razumjeli šta znači učenje u Alfa stanju i kakve prednosti su u odnosu na dosadašnji način učenja potrebno je objasniti šta se dešava sa mozgom i šta je “Alfa” stanje.

 

Električna aktivnost mozga može se mjeriti preko EEG-a (elektroencefalograma) koji očitava Beta, Alfa, Theta i Delta moždane valove. 

 

 Kada smo budni mozak dominantno pulsira na Beta moždanim valovima, od 14 do 21 Hz, dok u opuštenom stanju uma i tijela počinje raditi na nižim moždanim frekvencijama, od 7 do 14 Hz, na Alfa frekvencijama. Znanstvena istraživanja dokazala su da Alfa moždani valovi donose mnoštvo dobrobiti kao što su pojačani rad imunološkog sustava, oslobađanje nagomilanog stresa i stvaranje otpornosti na buduće stresne situacije, sinkronizacija rada obje moždane polutke lijeve logički-racionalne i desne kreativno-intuitivne.

 

 “Alfa” je ključ bržeg i efikasnijeg učenja, jer se informacije na Alfa razini utiskuju mnogostruko brže, a uspješnost prisjećanja informacija direktno je vezana za jačinu njihovog utisnuća. Na taj način  se postiže veći interes za učenje, drastično poboljšanje ocjena, porast samopuzdanja i povećanu sposobnost rješavanja problema – što je sama definicija kreativnosti. Također dolazi do znatnog povećanja intuitivnih sposobnosti, koje su jedan od ključnih elemenata u kreativnom radu. Učenici i studenti koji uče u Alfa stanju pokazali su poboljšanu vještinu komunikacije i veće zadovoljstvo sobom.

 

Kvaliteta i kvantiteta usvojenog znanja dodatno raste s vremenom a učenje je pravo zadovoljstvo.

 

smart-jezici.com
www.smart-kids.info

Ako nastavite pregledavati ili kliknete "Prihvati sve kolačiće", pristajete na pohranjivanje kolačića prve i treće strane na uređaju kako biste poboljšali navigaciju na web-lokaciji, analizirali upotrebu web mjesta i pomagali u našim marketinškim naporima. Pročitajte Politika kolačića Pravila privatnosti

Privacy Preference Center

Close