Zašto djeca lažu i što napraviti?

Objavljeno: 08.11.2012 | Teme: Upoznajmo svoje dijete
Zašto djeca lažu i što napraviti?

Zanimljivo je dječje laganje. Djeca lažu i tome će posvjedočiti većina roditelja. Djeci ne trebaju upute o laganju, ona to jednostavno znaju: znaju izokrenuti priču, sakriti činjenice, izmisliti neku svoju priču…

Djeca će izreći laž iz nekoliko razloga; ovisno o situaciji u kojoj se nalaze.

 

Djeca će lagati:

 

*kako bi pokrila neku situaciju ili radnju, u nadi da će izbjeći kažnjavanje ili druge posljedice.

 

*kako bi eksperimentirala sa roditeljima i istraživala njihovu strpljivost i živce.

 

*kako bi preuveličavala i  kako bi impresionirala druge.

 

*kako bi stekla pozornost drugih ne znajući da druga osoba možda,tj. zna istinu.

 

*kako bi manipulirala situacijom i izvukla korist kod druge osobe, npr. govoreći baki: “Bakaa, a mama mi neda da uzmem lizalicu prije večere!”.

 

 

Kada djeca počinju lagati?

 

Djeca počinju lagati u trećoj godini, a intenzivno lažu od 4-6 godine. Djeca mogu postati tako vješti lažljivci da bismo im slobodno mogli dodijeliti titulu glumca.  Istraživanja pokazuju da četverogodišnjak može lagati jednom svaka 2 sata, a šesterogodišnjak svakih 90 minuta.

Sposobnost laganja je kod djece izrazito osjetna u školskoj dobi. Lažu sve češće i sve uvjerljivije.

 

 

 

Zašto djeca lažu?

1.) Strah je jedan od glavnih motivatora za laganje.  Djeca koja lažu znaju da ih očekuju posljedice ili kazne, boje se svojih roditelja zato što znaju da su nešto krivo napravili bez obzira na to što je roditelj već “sto puta” rekao da se to ne smije, ne može itd. Roditelji isto tako moraju priznati da je njihov temperament jedan od uzroka laganja djece. Zašto? Zato što ako svome djetetu umjesto vike, galame, kazni dopustite da porazgovara sa Vama i lijepo Vam objasni zašto, kako i zbog čega, veće su šanse da dijete idući put ili neće napraviti ono što nije smjelo ili će Vam samo prići i objasniti; zato što je steklo povjerenje u Vas.

2.) Navika je isto tako jedna od motivatora za laganje.  Djeca, kojima je laganje prešlo u naviku često lažu zbog nekih neprijateljskih nesuglasica koje imaju sa nekom osobom.  Laže toj osobi da nije dobio džeparac od roditelja, a Vama na neki laže zato što Vam se ne želi povjeriti i zato što Vaše novce troši u svrhu za koju Vi ne znate.

3.) Modeliranje. Laž je uobičajena pojava u današnje vrijeme i djeca su postala predmet laži. Problem je taj što su djeca naučila lagati na osnovu nekih drugih laži. Problem je u tome da je djecu nemoguće zaštititi od laži.

4.) Predviđanje. Djeca lažu zato što pokušavaju predvidjeti ili namjestiti situaciju kako njima paše.  Dijete je reklo :”Znam da mi mama ne bi dala pa sam zato lagao,..”. Možda bi majka, da ju se normalno zamolilo, čak i nekoliko puta ako bi to bilo potrebno, dopustila ono što bi dijete tražilo. Problem je u tome što roditelji nemaju jasne granice s mogućnošću dogovora. Postavljanje strogih ograničenja, propisa i neprestano “NE” može dovesti do toga da dijete počne nekontrolirano lagati.

 

Kazna?!

Ne prijetite djeci sa zabranama, ograničenjima i sličnim. Prije svega, pokušajte razgovarati sa djecom i objasniti im da to ne valja. Sjetite se da kazna poput one da dijete ne smije van iz kuće idućih mjesec dana može imati kontraefekt. Između ostalog, djeci trebate dati do znanja da u obitelji želite iskrenost i želja svakog roditelja bi trebala biti ta da potakne iskrenost, a ne da podržava laž!

 

 

 

Ako nastavite pregledavati ili kliknete "Prihvati sve kolačiće", pristajete na pohranjivanje kolačića prve i treće strane na uređaju kako biste poboljšali navigaciju na web-lokaciji, analizirali upotrebu web mjesta i pomagali u našim marketinškim naporima. Pročitajte Politika kolačića Pravila privatnosti

Privacy Preference Center

Close