Važnost vode za dječji organizam

Objavljeno: 18.07.2012 | Teme: Zdravlje
Važnost vode za dječji organizam

Optimalan unos tekućine u organizam bitan je za zdravlje svakog čovjeka. Pri visokim temperaturama, kako biste spasili svoj organizam, stručnjaci naglašavaju da pri ruci uvijek trebate imati bočicu vode. U ljetnu šetnju s vašom bebom ne zaboravite stoga ponijeti i bočicu vode.

 

Kako ističu stručnjaci s Europskog instituta za hidrataciju preporučena dnevna količina vode i tekućine namijenjene djeci je između šest i osam čaša dnevno ili do dvije litre.

Najveći dio dana djeca provode u školi, stoga, tamo bi trebala uzimati polovinu dnevne tekućine, odnosno najmanje tri do četiri čaše dnevno.
Unos treba povećati ako je vrijeme toplo te ako se djeca bave nekim fizičkim aktivnostima i to neposredno prije, za vrijeme i nakon sportskih aktivnosti, ne samo tjelesnog odgoja.
Preporučeni unos tekućine za mlađu djecu je 1,3 litre za dječake i djevojčice stare do dvije godine, 1,6 litara za one do pet godina te 2,1 litru za dječake od devet do 13 godina i 1,9 litara za djevojčice. Kada su u pitanju adolescenti njima je potrebno i više od dvije litre vode na dan.

 

Važno za istaknuti jest da stručnjaci pod tekućnim smatraju sva pića, uključujući vodu, mlijeko, sokove, negazirana i gazirana pića kao i tekuću hranu poput juha i variva.
Istraživanja su potvrdila da umjerena hidratacija organizma pomaže većoj koncentraciji i boljem rješavanju testova, ali, nastavnicima je ponekad teško prepoznati blagi oblik dehidracije u djece kao što su umor ili glavobolja. Kako bi se doskočilo tom problemu Europska organizacija za ispravnost hrane preporučuje postavljanje što više aparata za vodu u školskim hodnicima i učionicama.
Roditelji, pripazite na unos tekućine u dječji organizam jer voda je život.

 

Izvor: mamaitata.hr

Ako nastavite pregledavati ili kliknete "Prihvati sve kolačiće", pristajete na pohranjivanje kolačića prve i treće strane na uređaju kako biste poboljšali navigaciju na web-lokaciji, analizirali upotrebu web mjesta i pomagali u našim marketinškim naporima. Pročitajte Politika kolačića Pravila privatnosti

Privacy Preference Center

Close