Vaše dijete se boji male škole?

Objavljeno: 03.11.2012 | Teme: Upoznajmo svoje dijete
Vaše dijete se boji male škole?

Neka djeca jedva čekaju krenuti u malu školu, a neka izražavaju neku vrstu straha i averzije prema maloj školi! Roditelji trebaju razgovarati sa djetetom i objasniti mu da to nije ništa strašno, da je ono naraslo i da je vrijeme da polako počne učiti. Djeca trebaju prevladati svoje strahove.

 

Šestogodišnjaci će se brže i lakše pomiriti sa činjenicom da je doba vrtića i igranja po cijele dane završilo zato što su stariji i zreliji te imaju potrebu za nečim “većim”. Za razliku od šestogodišnjaka, oni koji kreću u malu školu sa 5 godina teže će prihvatiti tu promjenu.

 

Bitni su prvi dani. Roditelji trebaju nastojati sa djetetom na vrijeme doći u malu školu, ali ono što je još bitnije, trebaju ga na vrijeme “pokupiti” iz male škole. Ako dijete ostane među zadnjima, misliti  će da ste ga ostavili i sutradan, a vjerojatno i iduće dane možete očekivati veće negodovanje oko odlaska u malu školu.

 

Važno je djecu upoznati sa prostorom u kojem će boraviti, sa osobama koje će biti odgovorne za tu djecu, sa programom. Male škole koje dozvoljavaju boravak roditelja sa djecom su dobre. Zašto? Ima jako stidljive djece koja se jednostavno srame upoznavati sa drugima i to što bi roditelji proveli nekoliko početnih dana sa njima bi im pomoglo da se oslobode. To će im ujedno dati i sigurnost. Postupno roditelj treba smanjivati vrijeme boravka sa djetetom kako dijete ne bi doživjelo nagli šok; prvi i drugi dan budete 4 sata s njim, a treći dan 10 minuta.

 

Ima situacija kada je dijete presretno što ide u malu školu, ali međutim, desi se nezgoda. Dijete padne i ozlijedi npr. koljeno. Počne se bojati i želi svoje roditelje. Tu može pomoći osoba koja je odgovorna za djecu tako da predloži roditeljima da dolaze sa djetetom nekoliko dana kako bi se dijete priviklo.Ideja je da Vaše djete razvije želju za ulazak u grupu.

Ponekad Vaše raspoloženje i osjećaji mogu jako utjecati na dijete. Ako mu nekoliko puta kažete zabrinuto: “Bok!” Vaše dijete može pomisliti da mu se nešto loše može dogoditi tamo gdje je.

 

 

 

Budite čvrsti!

 

Dijete koje se boji ili jednostavno negoduje oko odlaska u malu školu pokušati će svim sredstvima kod Vas napraviti to da se vi dvoumite oko odluke ili da odlučite u njegovu korist!

 

Dijete treba imati prijateljski odnos sa učiteljem, tj. odgajateljem, ali ga mora i poštovati! Dijete se mora naučiti da se može povjeriti učitelju, reći mu sve što ga muči itd.!

 

Dakle, dolazimo do zaključka da dijete ne treba biti ovisno o roditelju, da ne može bez njega provesti trenutak. Dijete se na ovaj način, odlaskom prvo u vrtiće, kasnije u malu školu treba osamostaljivati i učiti, pripremati se za nove korake u životu, kao na primjer osnovnu školu.

 

Ako nastavite pregledavati ili kliknete "Prihvati sve kolačiće", pristajete na pohranjivanje kolačića prve i treće strane na uređaju kako biste poboljšali navigaciju na web-lokaciji, analizirali upotrebu web mjesta i pomagali u našim marketinškim naporima. Pročitajte Politika kolačića Pravila privatnosti

Privacy Preference Center

Close