Supernamirnice, hrana koja štiti dijete od sunca

Supernamirnice, hrana koja štiti dijete od sunca

1. Rajčica. Boju rajčici daje antioksidans likopen koji vaše tijelo i tijelo vašeg djeteta može zaštiti od UV zračenja i spriječiti opečenost kože olakšati njegu kože nakon dulje izloženosti suncu.

 

2. Mrkva je hrana koja će pomoći  u očuvanju kože kako roditelja tako i djeteta, koža djeteta ostati će  zdravom i neoštećenom od sunčevih zraka. Ženama koje su uzimale 30 miligrama betakarotena (oko šest mrkvi) kojim je bogato ovo korjenasto povrće koža je sporije starila.

 

3. Povrće jakih boja, Kada kupujete crveno povrće (rajčice, rotkvice), zeleno (salata, kelj, peršin), ljubičasto (crveni kupus) i žuto (paprike) trebali biste paziti da je njihova boja što intenzivnija, upravo takva hrana i namirnice daju nam na znanje činjenicu što je jača boja povrća ono je više hranjivo, sadržava više vitamina, minerala i antioksidansa koji pomažu tijelu boriti se protiv slobodnih radikala štetnih za naš organizam, ovom prehranom zaštititi ćete i probavu i poboljšati zaštitu kože vašeg djeteta prilikom boravka na suncu,kažu nutricionisti.

 


4. Lubenica
, hrana koja osvježava, kriška najtraženijeg ljetnog osvježenja također je bogata likopenom koji će vam pomoći da ne izgorite prilikom boravka na suncu. Osim toga, lubenica je odlična za hidrataciju organizma, a i štiti ga i od starenja.


5. Jagode, kivi, naranče, limun.
 Visok postotak vitamina C u ovim namirnicama blokira razvoj stanica raka. Vitamin C također uništava slobodne radikale koje tijelo proizvodi kao odgovor na stanična oštećenja zbog pretjerane izloženosti suncu. Zato umjesto voćnih sokova, za potpuno osvježenje tijekom ljetnih mjeseci, dovoljno je iscijediti jedan limun na dan ili neku od navedenih namirnica i osigurati kako svom djetetu tako i sebi mnoštvo vitamina i odličnu prehranu.


6. Bademi i suncokretove sjemenke.
 Sadrže vitamin E, još jedan snažan antioksidans koji štiti kožu djeteta i roditelja od oštećenja zbog utjecaja sunčevih zraka. Za vitamin E utvrđeno je i da usporava starenje stanica kože te pomaže smanjiti pojavu ožiljaka, kažu dermatolozi.

 

7. Jabuke. Jedna na dan može vam pomoći u zadržavanju zdrave kože, no samo ako je jedete s crvenom korom. Studija od prije nekoliko godina potvrdila je kako su jabuke pune važnih spojeva triterpenoida koji inhibiraju i ubijaju stanice raka.

 

8. Zeleni čaj. Šalica na dan neće vas samo smiriti nakon mukotrpnog trčanja za svojim djetetom, nego će vam pomoći zadržati organizam u izvrsnom stanju. Zeleni čaj sadrži EGCG, prirodnu supstanciju koja se bori protiv slobodnih radikala, smanjuje unutarnje upale te može spriječiti razvoj raka kože. Zeleni čaj sadrži kofein, ali daleko manje od, primjerice, crnog čaja.

 

9. Masna riba. Omega-3 masne kiseline štite zdravlje organizma uključujući i stanice kože. Omega-3 kiselinama najbogatiji su losos, skuša, pastrva, tunjevina…

 

10. Crna čokolada. Kakao sadrži 712 različitih supstancija koje u većini imaju antioksidativno djelovanje te sposobnost zaštite kože. Flavonoidi, koji se nalaze u kakau, štite srce i kardiovaskularni sustav.

 

 

Izvor: mamaitata.hr

Ako nastavite pregledavati ili kliknete "Prihvati sve kolačiće", pristajete na pohranjivanje kolačića prve i treće strane na uređaju kako biste poboljšali navigaciju na web-lokaciji, analizirali upotrebu web mjesta i pomagali u našim marketinškim naporima. Pročitajte Politika kolačića Pravila privatnosti

Privacy Preference Center

Close