Što brojalice znače za razvoj djeteta?

Objavljeno: 06.10.2012 | Teme: Igre Savjeti
Što brojalice znače za razvoj djeteta?

Brojalica je sredstvo igre, poticaj za igru, dopuna igri i igra sama. Često je izvor novih ideja. Omogućuje izmišljanje šaljivih riječi, novih slogova i novih pokreta.

Pristupačna je djeci jer se lako pamti, ima ritam, melodična je. Predškolskoj djeci je prihvatljiva jer iskazuje elementarnost, kratkoću i jednostavnost. Karakteristika brojalica je ta što se lako izgovaraju, pamte, sastavljene su od kratkih slogova koji se znaju rimovati.

 

Djeca kroz brojalice uče; uče smišljati, određivati “glavnu osobu”, odgovarati, pokazivati,..
Brojalice su poznate diljem svijeta, prenose se iz naraštaja u naraštaj i postoje oduvijek, a i postojat će. Koriste se najčešće u materinjem jeziku, ali sve više i u učenju stranog jezika. Učenje kroz igru je voljno učenje, nenametljvo, trajno, neprimjetno, bez prisile, čemu brojalice uvelike pridonose.

 

 

Vrijednost brojalice u odgojno-obrazovnom radu s predškolskom djecom posebno se vidi u:

  • govornom razvitku
  • razvitku spoznajnih sposobnosti
  • razvitku govorne kreativnosti i
  • razvitku pokreta i ritma

 

Brojalice su značajne za razvitak govora, verbalnu komunikaciju. Potiču govornu aktivnost, oslobađaju dječji govor, motiviraju djecu da govore slobodno i tečno, bogate dječji rječnik, pridonose pravilnom izgovoru pojedinih glasova, smanjuju govorne smetnje, izgrađuju dikciju, naglasak, intonaciju. Obogaćuju dječju spoznaju, motiviraju djecu na kreativne govorne igre prema vlastitom interesu.U razvitku spoznajnih sposobnosti osobito pridonose razvitku pamćenja, jer tekst brojalice treba upamtiti. Usvajaju se nove činjenice, potiče mišljenje, bogati se predodžbeni svijet. Razvija se slušna percepcija, pozitivne emocije, smisao za lijepo, budi se interes za tu vrstu govorne komunikacije i igre riječima.

 

 

 

Za brojnu djecu brojalica je snažan poticaj govorne kreativnosti. Izmišljaju se novi tekstovi, nadograđuje se stari poznati tekst, izmišlja šaljivi tekst, djelomično ili u cjelini. U izmišljanju brojalica poticaj može biti neposredna stvarnost, konkretni predmeti, tekst i slikovnice, lutke, instrumenti, pisma, pjesme i dr. Svaka sredina u danom trenutku može inspirativno djelovati na dijete.

 

Brojalice razvijaju ritam i pokret. Ritam se može demonstrirat pokretom: prstima, šakom, rukama, nogama i tijelom. Izgovor brojalice uz pokret može se izraziti pljeskanjem, njihanjem, mahanjem ruku, njihanjem tijela, poskakivanjem i slično. Mogu se koristit raznovrsni instrumenti: udaraljke, zvečke, bubnjevi, triangli. U ritmu se može skandirati visokim, niskim tonom, polako ili brzo, tiho ili glasno. Ritam se može izraziti pucketanjem prstima, tapšanjem po ramenu, koljenima. Ritmom se razvijaju kinestetička osjetljivost, sluh i motorika.

Brojalica može biti poticaj za crtanje, modeliranje i muzičko-scensko izražavanje. Brojalica može biti sredstvo,tj. metoda opuštanja; uvod u igru ili rad, za kraj nekog rada i slično.

 

 

Treba spomenuti individualne razlike i mogućnosti djece. Kao što postoje razlike u psihofizičkim i psihomotornim sposobnostim (koordinacija pokreta i govora, spretnost, brzina), tako postoje i razlike u senzornim sposobnostima (slušne, vizualne), mentalnim (pamćenje, mišljenje, percepcija, mašta, govor, pažnja), kao i u razvitku emocija i motivaciji. Određeni interes treba znati pobuditi jer interesi nisu uvijek zadani. Jedno će dijete biti oduševljeno jednom brojalicom, a drugo neće. Netko će brojalicu usvajati teško, a netko s lakoćom. Biti će djece koja će novo znanje odmah primijeniti u igri, kao i onih koji će to učiniti mnogo kasnije. Od dvije ili tri izgovorene brojalice, djeca će izabrati najdražu. Kad im se nešto sviđa, ili kad nešto zavole, djeca traže da se to često ponavlja.

Djeci trebaju poticaju,motivacija, a brojalice su izuzetna motivacija zato što djeca kroz šalu, ritam, glazbu, zabavne, ali edukativne stihove uče i ponavljaju, razvijaju percepciju, svijest i motoriku.

Ako nastavite pregledavati ili kliknete "Prihvati sve kolačiće", pristajete na pohranjivanje kolačića prve i treće strane na uređaju kako biste poboljšali navigaciju na web-lokaciji, analizirali upotrebu web mjesta i pomagali u našim marketinškim naporima. Pročitajte Politika kolačića Pravila privatnosti

Privacy Preference Center

Close