Rezbarenje bundeva

Objavljeno: 30.10.2012 | Teme: Halloween
Rezbarenje bundeva

Bez obzira na to smatrate li ukrašavanje bundeva za Noć vještica samo još jednom konzumerskom izmišljotinom uvezenom sa Zapada ili čak obezvrjeđivanjem blagdana Svih svetih, mora se priznati da je rezbarenje bundeva prije svega jako dobra zabava.

 

Dakle, želite li zabaviti sebe i obitelj, naoružajte se kreativnošću i dobrom voljom i krenite.

 

 

1. Prvo trebate napraviti je to da odete kupiti bundevu. Krenite na tržnicu i odaberite onu koja vam se najviše svidi. Bilo bi dobro da je ujednačenog oblika, da nema po sebi neka vidljiva izbočenja i oštećenja. Isto tako, dobro je da je jedna strana malo plosnatija jer ćete tako puno lakše moći rezbariti prema uzorku.

2. Odrežite vrh bundeve (kapicu). Prvo napravite malenu rupu otprilike 2 cm u promjeru koji će vam kasnije služiti kao marker za ponovno namještanje kape i služiti za ventilaciju. Po sredini te rupe krenite rezati kapu i kad ju izrežete obrežite vlakna koja vire. Pazite da prerežete dovoljno nisko (otprilike 5 cm od vrha) da biste mogli provući ruku i žlicom izvaditi sjemenke iz utrobe bundeve.

 

3. Sada odaberite uzorak. Možete ga direktno iz glave nacrtati na bundevi, a za one malo manje kreativne najbolje je uzorak isprintati na papir – na internetu postoje stotine stranica s šašavim uzorcima. Neke od uzoraka možete pogledati  http://www.dltk-holidays.com/halloween/mpatterns.htm .

 

4. Papir s uzorkom zalijepite selotejpom za bundevu i po šarama (oči, nos…) bockajte debelom iglom papir da biste uzorak preslikali na bundevu. Ovo je dobro napraviti i ako sami nacrtate uzorak. Bolje ga je nacrtati na papiru, nego direktno na bundevi jer ju lako možete zašarati flomasterom koji ćete kasnije teško obrisati s bundeve.

5. Sada skinite papir i po točkicama jako oštrim nožićem izrežite oblike. Bundeva je vrlo debela i morate biti spremni na to da ćete morati s nožićem piliti po bundevi.

6. Kad je remek-djelo gotovo, zapalite svijeću (najbolje lučicu) i poklopite bundevu.

Ako nastavite pregledavati ili kliknete "Prihvati sve kolačiće", pristajete na pohranjivanje kolačića prve i treće strane na uređaju kako biste poboljšali navigaciju na web-lokaciji, analizirali upotrebu web mjesta i pomagali u našim marketinškim naporima. Pročitajte Politika kolačića Pravila privatnosti

Privacy Preference Center

Close